seti i biznes

Експерт галузі, Сергій Сидоренков (начальник відділу СКС, ПАТ «Одеський кабельний завод« Одескабель ») дає рекомендації з вибору LAN-кабелю в журналі" Мережі та Бізнес ".
https://www.facebook.com/Seti.Biznes/

 

Незважаючи на численні публікації по цій темі і, як нам здавалося, вже давно відпрацьовані підходи у виборі потрібної категорії LAN-кабелю, ми продовжуємо отримувати схожі питання. Що ж, значить, слід ще раз зупинитися і розібрати цю трілемму.

 

Рекомендації по заміні звичних усім рішень на базі категорії 5е на користь більш високих категорій стали з’являтися ще задовго до офіційного виходу в 2017 році нової редакції стандарту ISO/IEC 11801 - основоположного документу з побудови структурованих кабельних систем. Однак різкого переходу ніхто не чекав з цілого ряду причин: як економічного так і технічного характеру. Якщо з економічною стороною процесу все було ясно – рішення на базі кат.5е більш дешеві, то з технічними аспектами ситуація була не настільки прозорою. І справа не в тому, що на момент виходу стандартів зі швидкостями передачі даних в 10 Гбіт/с (2006 р.) ринку не вистачало пропозиції активного обладнання з відповідною продуктивністю і по прийнятних цінах, або що дискові накопичувачі не могли записувати інформацію настільки швидко. Причина відсутності потреби у високих швидкостях полягала скоріше в тому, що для більшості додатків 100Мбіт/с було цілком достатньо. Сьогодні ж ситуація змінилася (мал.1) – в першу чергу завдяки широкому розповсюдженню відео сервісів і домінуванню відеоданих, які формують близько 80% трафіку.

Сьогодні навіть для домашнього використання багато хто з інтернет-провайдерів пропонує тарифні пакети зі швидкостями, починаючи від 100 Мбіт/с, а підключення на швидкості 1 Гбіт/с уже сприймається буденно, хоча й не стало іще масовим.

 

Світові тенденції

 

На сьогоднішній день вагові частки категорій 5е і 6/6А співвідносяться у середньому по світу приблизно в пропорції 50/50. Причому, якщо у розвинених країнах доля рішень на базі кат.6 і вище наближається до 90%, а категорія 5е охоплює близько 10%, то в країнах, що розвиваються, ситуація прямо протилежна – левова частка (близько 85%) приходиться на кат.5е (мал.2) Деяким виключенням з цього правила є ринок США з пропорціями 50/50, і це незважаючи на високий рівень економічного розвитку. Але тут важливу роль грають традиції, що склалися: тотальне переважання неекранованих рішень, домінування мультимодового волокна на ринку СКС в порівнянні з одномодовим, вельми скромне розповсюдження в порівнянні з європейськими країнами безінструментальних (toolless) модульних роз’ємів.

odeskabel business 1

Проте індустрія розвивається, а доля кат.5е постійно знижується. По нашим оцінкам, швидкість таких змін складає близько 5% на рік. І це справедливо як для загальносвітового ринку, так і для українського.

Тут варто відзначити, що ряд експертів зараз говорять про набагато більш інтенсивні темпи розвитку цифрової інфраструктури, що зумовлено недавніми проблемами з пропускною здатністю мереж, що були спричинені різким зростанням трафіку в період карантину із-за Covid-19.

Першими зіткнулися з проблемою в Китаї, де внаслідок масового переходу в режим онлайн офісів, системи освіти, а також розваг спостерігалися серйозні перевантаження, які в якийсь момент і взагалі «поклали» мережу. Аналогічні проблеми виникли по всьому світу, а такі сервіси як YouTube і Netflix, були змушені знизити якість відео, щоб уникнути перевантажень в мережі.

 

А що нам говорять стандарти?

 

Незважаючи на наявність міжнародного стандарту ISO/IEC 11801, часто європейські країни орієнтуються на EN 50173, а США на ANSI/TIA 568. Україна, до речі, гармонізувала як ДСТУ відразу декілька з них, тільки врахуйте, що потрібно орієнтуватися на останню редакцію – адже стандарти постійно допрацьовуються і оновлюються. Принципової різниці між ними немає, лише деякі незначні відмінності в технічних параметрах і термінології. Але ключові вимоги всіх цих стандартів будуть однаковими: для домашнього застосування рекомендується використовувати рішення не нижче кат. 5е (Class D), для офісів, бізнес-центрів, готелів - не нижче кат. 6 (Class Е), а для дата-центрів кат. 6А (Class ЕА) і вище.

Приємним бонусом буде підтримка нових протоколів передачі даних у своєму класі, навіть тих, які ще не існують, але можуть з’явитися в майбутньому. Прикладом цього можуть послужити Ethernet 2.5GBase-T і Ethernet 5GBase-T (2016 р.) або PoE Type 3, Type 4 (2018 р.) Система Ethernet 2.5GBase-T може дозволити передавати інформацію по звичайній витій парй кат.5е зі швидкістю до 2,5 Гбіт/с, а Ethernet 5GBase-T орієнтований на передачу 5 Гбіт/с по витій парі кат.6 і 6А. Живлення обладнання по LAN-кабелю (РоЕ) тепер підтримує потужність навантаження в 60Вт (Type 3) або до 100 Вт (Type 4). Ми перевіряли - все працює як годинник, принаймні, на нашому кабелі ОК-netJ. І це при тому, що ці протоколи з’явилися відносно недавно, хоча б в порівнянні з «довгожителями» - витою парою кат.5е.

odeskabel business 2

Взагалі, будь-яка кабельна система розрахована на набагато більш тривалий термін експлуатації, ніж, наприклад, активне обладнання. Тому досвідчені менеджери при наявності такої необхідності зекономлять краще на комп’ютерах (все одно їх прийдеться оновлювати років через п’ять), але не на кабельній системі Тай вартість такої системи на порядки менша. Що ж стосується різниці в вартості переходу на більш високу категорію, то вона складає в середньому 30% (для більшості представлених брендів). При цьому можлива швидкість передачі даних збільшується як мінімум вдвічі.

Тепер підіб'ємо підсумки. Вибір кабельної системи залежить в першу чергу від того, для чого будується мережу. Отже:

Для будинку: сміливо вибираємо категорію 5е як найбільш раціональне рішення, повністю покриває запити сьогоднішнього дня. Тільки не треба «викручуватись» з неповноцінними варіантами 2-парного кабелю або дивитися в бік біметалевих жил. Кабель повинен бути 4-парним, мідним, з житловою 0,51 мм. Якщо хочемо мати резерв на майбутнє - вибираємо категорію 6.

Для офісу, готелю, бізнес-центру, банку: використовуємо як мінімум категорію 6. Якщо середня довжина лінії перевищує 50 м, а ліній багато - краще зупинити свій вибір на категорії 6A.

Для дата-центру: тут варіантів особливо і нема - категорія 6A.

Щиро сподіваємося, що ця стаття була для Вас корисною і допоможе зробити правильний вибір усвідомлено і зважено. А ми в свою чергу будемо працювати над тим, щоб категорія 6 стала практично такою ж доступною, як і 5е. Нехай це буде наш внесок в розвиток цифрової інфраструктури України.

 

Повна версія статті тут

Сергій СИДОРЕНКОВ, начальник відділу СКС ПАТ «Одескабель»